Vi har en stuga vid en sjö bara tre och en halv mil hemifrån, där vi tillbringar det mesta av vår lediga tid under sommaren. Under sommarsemestern bor vi där på heltid.

I år bodde vi faktiskt där 6 veckor i sträck. Herr L planerar att gå i pension till nyår, och hade en massa sparade semesterdagar att ta ut. ( Jag tror att vi i Sverige är dåliga på att uppskatta vilken förmån betald semester är!) Jag var ”bara” ledig tre och en halv vecka, men eftersom det bara tar  ca 30 minuter att köra dit och jag bara jobbar tre dagar/vecka så gick det bra att pendla de veckor jag jobbade och inte han.

Stugan är inte inkopplad på vare sig el- eller vattennät. Vi har solceller som ger oss tillräckligt med energi för att ladda mobiler, driva belysning och ett litet kylskåp. Sjövattnet fungerar bra att tvätta sig och diska med, och vi har tillgång till en kallkälla för dricksvatten. Vill vi ha varmvatten eldar vi med ved och värmer sjövatten i en vattenvärmare. Primitivt, men funktionellt! Att bo där innebär lite mer arbete, men det är också väldigt avkopplande.

Tiden saktar ner, vi äter när vi är hungriga och sover när vi är trötta, oavsett vad klockan visar. Stugan är inte stor, 32 m² efter utbyggnaden vi gjorde i sommar (ett ämne för annan dag). Vi har ett vardagsrum, med en fantastisk utsikt över sjön. Ett litet kök med gasolplattor där diskvatten kommer ur kranen (fast vi får bära in det från sjön först). Vi har en toalett med torrdass (urinseparerande),  handfat (också med rinnande vatten) och en duschkabin (värm vatten i vattenvärmaren, ta med en hink och använd den usb-laddningsbara duschen). Och så sovrummet. Allt vi behöver. Tiden används till att förbättra omgivningen (altan, bastu, badkar utomhus – herr L gillar att bygga!), fiska, laga mat, äta, diska… och umgås med vänner och varandra.

Och sen tar semestern slut och vi flyttar hem igen (fast vi fortsätter att bo i stugan på helgerna tills snön kommer).

De första dagarna hemma häpnar jag över många saker. Allt utrymme! Varför har vi så mycket utrymme? (70 m² är inte så stort egentligen, men jämfört med stugan känns det enormt.) Och så många grejer! Behöver vi verkligen alla dessa grejer? (Kanske dags för en utrensning av överflödet…) Lyxen av rinnande vatten från kranen, som inte kräver någon som helst insats från oss. För att inte tala om varmt vatten från kranen, hur häftigt är inte det! Hur bekvämt det är med hushållsmaskiner – diskmaskin, tvättmaskin, dammsugarrobot… El, överhuvudtaget. Under resten av året blir jag så van vid de här sakerna att jag knappt noterar dem. Ren lyx som jag tar för given.

Jag är väldigt priviligerad. Jag bor i ett av världens rikaste länder, och eftersom du läser det här så är chansen stor att du också gör det. Till och med i stugan har vi tillgång till el och rent vatten – mer än många människor i världen har i sina hem. Jag glömmer så lätt att vara tacksam för saker i min vardag – men i år ska jag anstränga mig för att komma ihåg.